Generic selectors
Només coincidències exactes
Cerca en títol
Cerca contingut
Cerca a publicacions
Cerca a les pàgines

Pregons de la Lectura

EL PREGÓ DE LA LECTURA ANY PER ANY

L’any 2014 la Biblioteca va iniciar el projecte del “Pregó de la Lectura” com a un dels actes principals dins la celebració de Sant Jordi tant per part de la Biblioteca com pel propi municipi del Vendrell.

Els Pregons són odes al llibre i al fet lector, i per tant, a la vida mateixa. Per recordar aquest important esdeveniment, recollim la col·lecció de pregons fins a l’actualitat, amb la finalitat de compilar-ne la memòria de tots els seus Pregoners i de totes les idees i pensaments que han glossat.

Any 2014: Neus Oliveras

NEUS OLIVERAS SAMITIER, llicenciada en filologia anglesa i catalana, he estat professora de literatura a l’INS Baix Penedès. A Manresa, la meva ciutat natal, participo de molt jove en activitats literàries: membre cofundador de la revista Faig,  premi de contes Cavall Fort o 1r premi narrativa a Badalona. L’activitat a l’Institut comporta una fase creativa de muntatges teatrals amb alumnes. He dedicat estudis a Ramon Ramon i Vidales i, especialment, a Àngel Guimerà com He mort el llop! o sóc coautora del projecte museològic de la Casa Museu Àngel Guimerà. Des del 2002, formo part de la coordinació del Club de Lectura.

Any 2015: Josep M. Inglès

En Josep Maria Inglès i Rafecas neix al Vendrell un 30 de juliol del 1932. Després de fer els seus estudis bàsics entra d’aprenent a la Impremta Ramón on allà, per mitjà de les publicacions i de l’embolcall literari de la pròpia impremta, li neix l’amor per la literatura i per la història. Al 1950 entra a treballar a Ràdio El Vendrell fins que empren cap els anys 70 l’opció de fundar la seva pròpia impremta.

És la representació de la persona autodidacta ja que sense estudis, acaba sent entès en llengua i literatura en la que practica escrivint poesia, teatre, narrativa i articles diversos en la premsa local. Finalment per la seva recerca història de la vila, és reconegut com historiador local rebent el nomenament de Cronista oficial de la Vila del Vendrell.

 

 

Any 2016: Xavier Sanjuan

Xavier Sanjuan. El Vendrell, 1976. Sempre porta un llibre en blanc on hi escriu tot el que li passa pel cap. Llicenciat en Periodisme va descobrir el món del guió. Des de llavors crea histories i continguts sobretot per a programes de ràdio i televisió. També ha escrit el conte il·lustrat, Que sigui Festa Major, el llibre interactiu Màster Xof!  o l’obra de teatre Bona nit, benparits! entre d’altres. El pregó de lectura del 2016 el va dedicar a una paraula japonesa: “tsundoku”. 

 

Any 2017: Kevin Prados García

Va nèixer a Nou Barris (Barcelona) l’any 1992, i es va graduar en Filosofia per la Universitat de Barcelona el 2015. Actualment treballa al sector privat com a Director de Màrqueting d’una empresa de pintures.

La seva gran afició és la lectura de ficció. Ha estat compromés amb l’activisme i la cultura popular del Vendrell des de sempre. A més del Pregó de la Lectura del 2017, va ser cap de colla dels Nens del Vendrell la temporada 2015, i pregoner de la Festa Major el 2019.

Any 2018: Josep Borrut i el Club de Lectura de l’Escola Pau Casals del Vendrell

Josep Borrut Casellas

Mestre de Primària, sempre en escoles del Vendrell (1982-2018). La creació de la biblioteca a l’escola de Coma-ruga i el seu desenvolupament al llarg de 25 anys, em va portar a ser assessor tècnic de biblioteques escolars al Departament d’Educació durant un any.

Formador-assessor en biblioteques escolars arreu de Catalunya i col·laborador en activitats de lectura a la biblioteca Terra Baixa.

A l’Escola Pau Casals vaig iniciar un Club de Lectura l’any 2012 on ens trobàvem un dia a la setmana a les tardes en sortir de classe. I per Sant Jordi del 2018 vàrem fer tots plegats el Pregó reflexionant sobre la lectura a l’escola. El grup d’aquest curs estava format per Helena Salguero, Biel Vidal, Ènia Figueras, Adriana Ifrim, Lucía Canal,  Elena Navarro, Judit Rebollo, Mar Amorós i Daniela Guerrero. 

 

Any 2019: Ball de Diables del Vendrell

 

Diable sóc d’aquest ball

 diable sóc i seré 

 Visca la diablessa i les banyes de Llucifer” 

Ball de Diables del Vendrell – Colla centenària que forma part del model tradicional de balls de diables centenaris amb parlaments de Catalunya . És un dels elements de cultura popular més viu i més arrelat del Vendrell. Fet que fa que encara es mantingui l’autèntica essència del que era el ball històric. Actualment el ball el formen més de 50 diables amb ganes de continuar la història i seguir la trajectòria de més de 500 anys de diables a casa nostre.  

 

Any 2020: Juli Grandia Cortina

Juli Grandia

Sant Fruitós de Bages

1951

Ha estat gestor cultural. Ha col.laborat a la premsa comarcal del Bages i del Baix Penedès.