Generic selectors
Només coincidències exactes
Cerca en títol
Cerca contingut
Cerca a publicacions
Cerca a les pàgines

El nom de la Biblioteca

EL LLOP ÉS VIU

La Biblioteca Pública Terra Baixa hereta la voluntat de servei que la Biblioteca Popular del Vendrell ha ofert al Vendrell i a la comarca des del 1920, quan fou inaugurada sota l’impuls de la Mancomunitat, essent la sisena biblioteca popular a tot Catalunya.

El juny del 2005 fou inaugurada la nova seu, moment en què canvià el seu nom pel de Biblioteca Pública Terra Baixa, en memòria de la cèlebre obra d’Àngel Guimerà (fill predilecte de la vila).

“Sebastià, el cacic del poble, arregla el matrimoni de la seva “amistançada”, Marta, amb el Manelic, un pastor d’alta muntanya, a fi de poder-se casar amb una pubilla rica, que el salvarà de la ruïna. La por del poble amaga a Manelic tota la veritat, que ell lentament va descobrint. Marta comença menyspreant el Manelic, perquè el creu sabedor de la veritat, però finalment sent un gran amor. Sebastià, en veure que Manelic vol fugir amb la Marta, el fa detenir. Manelic anuncia que es venjarà. Sebastià arriba en el moment en que Marta, gràcies a la nena Nuri, s’anava a escapar. Manelic apareix de sobte, els dos homes es barallen i Manelic escanya el Sebastià. Marta i Manelic fugen lluny de la terra baixa.

Terra Baixa es va estrenar el 27 de novembre de 1896, al teatre Espanyol de Madrid. En català es va estrenar el 7 de febrer de 1897, a Tortosa. Terra Baixa  tingué un gran ressò, aviat hi hagueren traduccions al francès, a l’italià, a l’anglès. Es portà també a l’òpera, Tiefland, en alemany i amb música del vienès Eugen d’Albert. El 1907 Fructuós Gelabert va dirigir la versió cinematogràfica i el 1913 va ser novament portada al cinema amb el nom de Marta of the Lowlands, per la companyia Famous Players.”

[Font: Neus Oliveras i Samitier He mort el llop! Introducció a l’obra d’Àngel Guimerà Edicions L’Aixernador, 1995]

He mort el llop! He mort el llop! He mort el llop!”, tres cops ho repeteix Manelic al final del drama. La mort del llop, físicament i simbòlica, significa el triomf de la bondat, l’amor i la llibertat.

Us deixem uns enllaços sobre Àngel Guimerà i Jorge:

Espais escrits

https://www.espaisescrits.cat/qui-som/autors/angel-guimera-i-jorge

http://www.mapaliterari.cat/ca/autor/angel-guimera

Fons de l’institut del teatre sobre Àngel Guimerà

http://www.cdmae.cat/tag/fons-angel-guimera/

Tots els documents del fons Guimerà escanejats de la Biblioteca de Catalunya

http://mdc.csuc.cat/cdm/landingpage/collection/fpguimera/lang/es